Patrooninformatie Solomons Sjaal van de Liefde

Terug naar alle patronen

1. Inleiding
In deze video leer je wat meer over de Keltische “Solomon’s Knot” en kom je te weten waar ik de inspiratie voor dit patroon vond.

 

2. Liefdesknoop - basisuitleg
Hier vind je de basisuitleg voor het haken van één liefdesknoop. Overal waar je in het patroon ‘liefdesknoop’ ziet staan, haak je dus deze ene, speciale steek.


Voor linkshandigen:

 3. De opzetrij
De opzetrij haak je altijd in een veelvoud van 2 + 1 steken, om ervoor te zorgen dat het patroon mooi uitkomt. 

 

Voor linkshandigen:

Na het haken van de eerste rij ziet je werk er zo uit:

Solomon's Sjaal rij 1

 

De tweede rij
Tijdens het haken van de tweede rij maak je voor het eerst ‘verbindingsvasten’. Let goed op de plaatsing daarvan. Het is cruciaal voor het vormen van het patroon.

Voor linkshandigen:

Na het haken van de tweede rij ziet je werk er zo uit:

Solomon's Sjaal rij 2

De volgende rijen
De derde rij is de rij die je telkens zult herhalen, voor de rest van het patroon. Deze ziet er als volgt uit:

Voor linkshandigen:

De volgende rijen ga je dan als volgt verder:

Voor linkshandigen:


Na het haken van de derde rij, ziet je werk er als volgt uit:

Solomon's Sjaal rij 3

Draadjes wegstoppen
Het wegstoppen van draadjes is bij deze liefdesknopen niet heel eenvoudig. Je hebt door de losse lusjes weinig plek om je draad onder te stoppen. Weef de einddraad voldoende onder de knoop waar het draadje zit, zodat je draad zeker niet loskomt. Je sjaal zou anders helemaal uit elkaar vallen (en dat zou eeuwig zonde zijn)! Om te vermijden dat het wegwerken van de draad in de sjaal zichtbaar zou zijn, wisselde ik naar mijn tweede bol wanneer ik op de zijkant van de sjaal was. Dat daar een kleine verdikking of een wat minder nette steek is, is in het eindresultaat niet zichtbaar.

Afwerking
Deze sjaal wordt echt tien keer mooier als je hem blockt. Doe een beetje Durable Lanosoft wasmiddel in water en dompel je sjaal daarin. Speld hem op een plat oppervlak (‘blocking matten’ werken het handigst, maar een oude matras gaat ook). Laat de sjaal zo aan de lucht drogen. Haal de sjaal er pas af wanneer hij helemaal droog is. Je kunt de sjaal ook snel blocken met stoom uit je stoomstrijkijzer. Wees wel heel voorzichtig, en zet je strijkijzer zeker niet op je sjaal! De microvezel acryl zou daardoor namelijk kunnen smelten.